Patiënt­en­vertegen­woordigers

Erg goed: 3 sterren

De uitkomst van het vragenformulier is een score van 0 tot 5 sterren. Een onderzoeksvoorstel met 3 sterren is een erg goede score. Het betekent:

  • dat het onderzoek gaat over iets wat jullie echt belangrijk vinden vanuit patiëntenperspectief;
  • dat jullie invloed hebben gehad op het voorstel, en invloed hebben als het onderzoek echt begint;
  • en dat er echt iets gedaan is met jullie feedback en adviezen.

En dat geldt helaas nog voor veel onderzoeken niet.

De meeste onderzoeksvoorstellen zullen een Sterrenscore halen van 1, 2 of 3 sterren.

Bonussterren: 4 of 5 sterren

4 en 5 sterren zijn er speciaal voor heel uitzonderlijke onderzoeken. 4 of 5 sterrenonderzoek is onderzoek waar de patiëntenvertegenwoordigers heel nauw bij betrokken zijn. Bij 4 sterren bijvoorbeeld is er een belangrijke inbreng van de patiëntenvereniging geweest. En die inbreng is aantoonbaar en herkenbaar terug te vinden in het onderzoeksvoorstel. Bijvoorbeeld een onderzoek dat in grote lijnen door de patiëntenvereniging zelf is voorgesteld, en waar vervolgens onderzoekers bij zijn gezocht. Of doordat de patiëntenvereniging en onderzoekers samen een ‘onderzoeksagenda’ hebben opgesteld, waarbij gezamenlijk besloten is welke onderwerpen prioriteit krijgen.
Dat komt in Nederland nog niet zo vaak voor. En 5 sterren gaat nog een stap verder. Daar beslist de patiëntenvereniging helemaal mee over het onderzoek: als ‘onderzoekspartner’.

2 sterren

2-sterren onderzoek komt het vaakst voor. Het is onderzoek dat best wel belangrijk is voor jullie achterban, en waar de onderzoek ook goed uitleg en informatie geeft. Misschien is het niet het allerbelangrijkste onderwerp voor jullie, maar je vindt het wel nuttig.  Of de onderzoeker geeft wel echt goed uitleg en informatie, en beantwoordt jullie vragen. Maar je hebt niet het gevoel dat je ook echt advies kunt geven. Of je wordt om advies gevraagd, maar wat jullie het allerbelangrijkste vinden, daar gebeurt niets mee.

1 ster

1 ster betekent meestal dat jullie wél achter het onderzoek staan, en het dus ook oprecht aanbevelen. Maar dat het bijvoorbeeld om fundamenteel onderzoek gaat, waar jullie achterban in de komende 10 jaar misschien nog niets van gaat merken. Maar 1 ster kan ook betekenen dat jullie te laat zijn ingeschakeld.

0 sterren

En soms komt er ook gewoon 0 sterren uit. Omdat het onderwerp van het onderzoek niet belangrijk is voor jullie achterban (maar misschien wel voor andere patiëntengroepen!). Of omdat jullie niet om een mening is gevraagd. Of omdat jullie niet of veel te laat zijn ingeschakeld.

Advertenties