Uitnodiging Sterrenscore

Een onderzoeker heeft jullie om een Sterrenscore gevraagd. Of je hebt een mail gekregen met een ‘SterrenLink’. Wat nu?

Een fonds kan onderzoekers vragen om een Sterrenscore bij te voegen bij een onderzoeksvoorstel. De patiëntenvereniging schrijft dus niet een aanbevelingsbrief, maar vult de Sterrenscore in.

IN HET KORT

 • Een onderzoeker legt een onderzoeksvoorstel aan jullie voor.
 • Jullie bespreken en behandelen dat voorstel zoals je gewend bent.
 • De onderzoeker stuurt jullie een mail met een link (de ‘SterrenLink’ heet dat in de mail) naar het online scoreformulier.
 • Jullie bespreken samen de vragen; een van jullie vult ze in in het online scoreformulier;
 • Het scoreformulier bestaat uit vragen over jullie inbreng in het onderzoeksvoorstel en de samenwerking met de onderzoeker.
  (zie: handleiding bij het invullen)
 • Aan het eind van de vragenlijst volgt een automatisch berekende Sterrenscore.
 • Na het invullen en opsturen ontvangen jullie en de onderzoeker automatisch een pdf met het certificaat van de Sterrenscore.
 • De onderzoeker kan jullie dan nog vragen stellen over (verbeteren van) de samenwerking, en jullie wensen.
 • De onderzoeker stuurt het certificaat van de Sterrenscore mee met het onderzoeksvoorstel naar het fonds waar financiering wordt aangevraagd.
 • Soms zal het fonds nog vragen hebben over jullie betrokkenheid bij het onderzoek.
 • Een fonds bepaalt zelf hoe belangrijk de Sterrenscore is bij het toekennen van financiering.

Lees ook:

Wanneer vullen we de Sterrenscore in?

Het beste moment om de Sterrenscore in te vullen is wanneer jullie je een oordeel hebt kunnen vormen over het definitieve onderzoeksvoorstel. Dat is het voorstel zoals de onderzoeker het in wil dienen bij een fonds om subsidie aan te vragen. Want dat is het moment waarop jullie weten of jullie alle informatie op tijd hebben ontvangen, en of de onderzoekers goed gereageerd hebben op jullie feedback en adviezen.
Soms kan het niet precies op het goede moment. Bijvoorbeeld omdat een fonds de Sterrenscore al wil ontvangen bij een voorlopige aanvraag. Of omdat de onderzoeker laat is met jullie inschakelen. Of omdat jullie niemand beschikbaar hebben op het beste moment.
Het is altijd beter om de Sterrenscore dan toch wél in te vullen.

Hoeveel tijd kost het invullen?

Het formulier kun je in ongeveer een halfuur invullen, als jullie het allemaal eens zijn. Sommige vragen leiden tot discussies. Omdat er niet 1 goed antwoord voor bestaat. Bijvoorbeeld een vraag als: “Zijn jullie adviezen en feedback naar jullie mening voldoende gebruikt?” Daarover kunnen de meningen verschillen. Het is dan handig om zorgvuldig iedereen zijn mening te laten geven, en daarna een beslissing te nemen. Je kunt kiezen of ‘meeste stemmen gelden’, of dat de stem van iemand die het meeste van het onderwerp weet zwaarder telt. Of van degene die het meeste met de onderzoekers te maken heeft.
De vragenlijst is zo opgebouwd dat 1 vraag nooit automatisch bepaalt hoeveel sterren een onderzoek krijgt.

Volgende stap

Hier staat een handleiding bij het beantwoorden van de vragen.
Hier staat wat het aantal sterren betekent.

 

Advertenties